Båtadvokaten

Blogg, artikler og innspill om Båtjuss, båtfolkets virkelighet og båtlivets viderverdigheter.

Søk i artikler


Follow Tangedal on Twitter

XML Feeds

powered by b2evolution free blog software

August 2015
Man Tirs Ons Tors Fre Lør Søn
 << <   > >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

NrK viser at vestpåbudet ikke treffer mål

NrK kritiserer politiet for unnlatt vestbruk, men glemmer selv å gjøre en elementær sjekk av reglene.

I denne artikkelen på nrk.no fremfører NrK bombastisk et retorisk spørsmål av klasse. Det vises frem et bilde av politiet om bord i en liten rød båt, uten redningsvester, og med spørsmålet «finn tre feil». Av artikkelen videre kommer det klart frem at NrK mener at politiet overtrer det lett hodeløse påbudet om bruk av redningsvest i båt av 8 meters lengde.

FEIL.

Politi i liten rød båt

Bildet fra NrK

Vestpåbudet har hjemmel i småbåtloven § 23 a, som sier at

I fritidsbåt med lengde mindre enn åtte meter skal alle ha på seg egnet flyteutstyr ved utendørs opphold i båten når båten er i fart.

Den lille røde båten på bildet er ikke en fritidsbåt. Det er en båt som benyttes under offentlig tjenesteutøvelse og det er ikke tvilsomt at båten og de som er om bord i den ikke treffes av småbåtlovens bestemmelser. Derfor var det heller ikke ulovlig for polititjenestemennene å være om bord uten redningsvest. Selv om behovet klart er til stede, spesielt hvis de hadde tenkt å dra en (uvillig?) person opp av sjøen.

Ulovlig blir det bare hvis atferden kan kalles for tjenesteforsømmelse -- noe som kan være nærliggende -- spesielt når de står oppreist i båten, tre personer, samtidig. Det strider mot helt grunnleggende akseptert atferd om bord i småbåter som er noe av det første man lærer som båtbruker. Å holde på på denne måten fullt lastet med tungt utstyr er også klart idioti -- faller en av dem i vannet, vil han/hun ha flyteevne som en skiftenøkkel.

Det burde ha fanget NrK sin interesse at dette slett ikke er første gangen politiet dummer seg ut i en liten rød båt...

Politi i liten rød gummibåt

At ikke NrK ser sammenhengen og tar opp hvor lite politiet har lært siden sist,  er i grunnen litt synd.

Det får være til trøst at vanlige renslige båtfolk vet betydelig bedre, og generelt ivaretar sin egen sikkerhet på eksemplarisk måte. Da er de jo også godt rustet til å hjelpe den dag en vestløs polititjenesteperson bestemmer seg for å finne ut hvordan det er å flyte som en skiftenøkkel.

Permalink 07.08.15 21:58:40 , by admin E-post , 4363 visninger, Bakgrunn/generelt, Eksempler/rariteter,

Promillestraff i lekegummibåt?

Hver gang noen snakker om gummibåter i samme setning som de nevner lovens lange arm eller straffansvar, får jeg flash-backs til historien om beredskapstroppen på vei til Utøya i overlastet, synkende gummibåt. Men i dag kom det en ny variant, som endatil har litt humor i seg.

Les mer »

Permalink 25.05.15 22:42:36 , by admin E-post , 3326 visninger, Bakgrunn/generelt, Eksempler/rariteter,

Fortiet motorhistorikk -- dømt til å betale 337 000

En båtselger ble nylig dømt til å betale kr 337 000 til kjøperen, fordi han hadde fortiet viktige opplysninger om motoren i båten. Motoren hadde tidligere vært druknet og så overhalt, men den havarerte i kjøpers eiertid.

Vi representerte kjøperen i saken, som vant frem med alle sine krav. Selgeren fikk kraftig kritikk av tingretten. Dommen er et varsku til alle som selger brukt: Gi riktige og dekkende opplysninger, ellers møter man ubehagelige konsekvenser.

Les mer »

Permalink 09.05.15 10:51:23 , by admin E-post , 2743 visninger, Kjøpsrett, Håndverkertjenester,

Reklamasjon, del 5 -- hvordan svare på en reklamasjon?

I tidligere artikler (Reklamasjon del 1, 2, 3 og 4) har vi gått gjennom reglene for reklamasjonsfrister, og sett på hvordan en reklamasjon bør utformes. Men det å sende en reklamasjon og reise et krav er bare halve historien. De fleste båtfolk er jo ikke bare bruktbåkjøpere -- de er også bruktbåtselgere. Derfor snur vi oss nå rundt og spør: Hvordan bør man som selger svare på en reklamasjon?

Les mer »

Permalink 06.02.15 09:59:20 , by admin E-post , 3391 visninger, Kjøpsrett,

Reklamasjon, del 4 -- innholdet

Når neste båtsesong nærmer seg er det også en annen sesong som er i emning: Reklamasjonssesongen. Det slår ikke feil -- hvert år, en måned eller to etter at de fleste båter igjen er på sjøen og i bruk, mange av dem med nye eiere -- da begynner reklamasjonene å komme. Både reklamasjoner over mangler etter salg, og etter verkstedsoppdrag av alle slag.

Vi har tidligere skrevet om reklamasjonsfrister (se her, her og her) og kommer nå til noen spørsmål som går igjen i mange henvendelser vi får:

  • Må en reklamasjon være skriftlig?
  • Hva må det stå i en reklamasjon?
  • Hvordan bør en reklamasjon sendes?

Les mer »

Permalink 24.01.15 15:58:39 , by admin E-post , 1026 visninger, Kjøpsrett, Håndverkertjenester,

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 14 >>