Båtadvokaten

Blogg, artikler og innspill om Båtjuss, båtfolkets virkelighet og båtlivets viderverdigheter.

Søk i artikler


Follow Tangedal on Twitter

XML Feeds

powered by b2evolution free blog software

Desember 2017
Man Tirs Ons Tors Fre Lør Søn
 << <   > >>
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
« Promille i båt -- om straffenivåetPromillestraff i lekegummibåt? »

Vestløst politi i liten rød båt -- enda en gang ...

NrK viser at vestpåbudet ikke treffer mål

NrK kritiserer politiet for unnlatt vestbruk, men glemmer selv å gjøre en elementær sjekk av reglene.

I denne artikkelen på nrk.no fremfører NrK bombastisk et retorisk spørsmål av klasse. Det vises frem et bilde av politiet om bord i en liten rød båt, uten redningsvester, og med spørsmålet «finn tre feil». Av artikkelen videre kommer det klart frem at NrK mener at politiet overtrer det lett hodeløse påbudet om bruk av redningsvest i båt av under 8 meters lengde.

FEIL.

Følg opp:

Politi i liten rød båt

Bildet fra NrK. Foto: Geir Eriksen

Vestpåbudet har hjemmel i småbåtloven § 23 a, som sier at

I fritidsbåt med lengde mindre enn åtte meter skal alle ha på seg egnet flyteutstyr ved utendørs opphold i båten når båten er i fart.

Den lille røde båten på bildet er ikke en fritidsbåt. Det er en båt som benyttes under offentlig tjenesteutøvelse og det er ikke tvilsomt at båten og de som er om bord i den ikke treffes av småbåtlovens bestemmelser. Derfor var det heller ikke ulovlig for polititjenestemennene å være om bord uten redningsvest. Selv om behovet klart er til stede, spesielt hvis de hadde tenkt å dra en (uvillig?) person opp av sjøen.

Ulovlig blir det bare hvis atferden kan kalles for tjenesteforsømmelse -- noe som kan være nærliggende -- spesielt når de står oppreist i båten, tre personer, samtidig. Det strider mot helt grunnleggende akseptert atferd om bord i småbåter som er noe av det første man lærer som båtbruker. Å holde på på denne måten fullt lastet med tungt utstyr er også klart idioti -- faller en av dem i vannet, vil han/hun ha flyteevne som en skiftenøkkel.

Det burde ha fanget NrK sin interesse at dette slett ikke er første gangen politiet dummer seg ut i en liten rød båt...

Politi i liten rød gummibåt

At ikke NrK ser sammenhengen og tar opp hvor lite politiet har lært siden sist,  er i grunnen litt synd.

Det får være til trøst at vanlige renslige båtfolk vet betydelig bedre, og generelt ivaretar sin egen sikkerhet på eksemplarisk måte. Da er de jo også godt rustet til å hjelpe den dag en vestløs polititjenesteperson bestemmer seg for å finne ut hvordan det er å flyte som en skiftenøkkel.

Permalink 07.08.15 21:58:40 , by admin E-post , 7603 visninger, Bakgrunn/generelt, Eksempler/rariteter,